Kérdése van? +36 30 73 73 915 | Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Úticél: Közép-Dalmácia

Dalmácia az Adriai-tengerpart keleti részén húzódik. A táj képének meghatározó elemei a tenger és a parton húzódó Dinári-hegység parti övezetének kopár hegyvonulatai. A félszigetekkel és szigetekkel teli, rendkívül tagolt partvonal a hegység süllyedésének eredményeként alakult ki: a hosszan elnyúló völgyekbe benyomuló tengervíz mintegy leválasztotta a kiemelkedő területeket. A folyamat kitűnő bizonyítéka a szigetek hegyvidékkel párhuzamos csapásiránya. Dalmácia három részre tagolható: Észak-, Közép- és Dél-Dalmácia, mindhárom eltérő tájképi adottságokkal rendelkezik. A vidék éghajlata mediterrán, meleg száraz nyárral. Európa legnaposabb tengerpartja.

Hosszú partszakasza, számos szigete és kellemes mediterrán éghajlata miatt, Dalmácia rendkívül vonzó a turisták számára. Ezt a vonzerőt nem csak természeti adottságainak köszönheti a régió, hanem fejlett vendéglátói infrastruktúrájának is. Itt számos strand várja a napozni, fürödni vágyókat, melyek minden igényt kielégítenek, legyen az zsúfolt, luxus körülményeket biztosító kiépített strand, vagy csendes kis öböl, ahol a természet lágy ölén élvezhetjük a kristálytiszta tengert, a szikrázó napfényt és a langyos szellőt.

Nem csalódnak azok sem, akik kedvelik a gasztronómiai élvezeteket, hiszen számos helyen élvezhetjük a helyi ízeket, a luxus körülményeket biztosító vendéglőktől, a hangulatos kis tavernákig a tenger partján.
A vízi sportok és a hajózás kedvelői számára Dalmácia egy igazi paradicsom, hiszen itt számos kikötőhely, marina található, illetve a sportlétesítmények is számos szolgáltatással kedveskednek a vízimádóknak, így nagyon sokféle, esetenként extrém vízi sportot kipróbálhatunk.
Horvátországban Zadartól kezdik el számítani Dalmáciát- a horvát emberek szerint. A város több részből tevődik össze:Legszebb az óvárosi rész ami egy félszigeten helyezkedik el. A város legjellegzetesebb műemléke a Szent Donat templom.

Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben. 190 - 200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is...

Közép-Dalmácia egyik legnépszerűbb látnivalója a Krka Nemzeti Park. Fő látványossága a 7 vízesés, amelyek közül a Skradinski buk a legnagyobb és leghíresebb.
Kétféleképpen közelíthetjük meg :

  • Skradin felöl (Sibenik mellett)  ,itt van a folyó torkolata és hajóval juthatunk fel a fővízeséshez ,ahol túrázhatunk és fürödhetünk.
  • Sibenik felöl, föntről a hegyekből mehetünk, itt egy nagy parkolóban kell letenni az autót és a Park  buszai visznek le a szerpentines úton

Sibenik a Krka folyó torkolatánál fekszik egy félszigeten.Az óváros tetején érdemes megnézni a Szent Mihály erődöt,onnan gyönyörű a kilátás, lefelé a szűk sikátorokon át a Szent Jakab katedrálishoz jutunk.Hatalmas téren éttermek, kávézók találhatók.

Murter sziget: Horvátország egyik legszebb nyaralóhelye. Festői szépségű a sziget , gyönyörű strandjaival, hangulatos dalmát üdülő városaival. Szigeten négy nagyobb üdülőváros van. Tisno az első városka ahogy átmegyünk a hídon-kellemes hangulatával elvarázsolja az idelátogatókat. Murter a legnagyobb város a szigeten majd Betina és Jezera. Mindegyik városnak megvan a maga szépsége.A sziget rendkívül közel fekszik a Kornati Nemzeti Parkhoz is, emiatt a "Kornati kapujának" is hívják - Murterről látszanak is a szigetek, és innen szervezett hajóutakon el lehet jutni a csodálatos nemzeti parkba, amelyet szinte kötelező program az itt nyaralóknak.

A Kornati-szigetek a Földközi-tenger leghosszabb  és legismertebb szigetcsoportja, a horvátországi Adriai-tenger központi részén helyezkednek el.  A 152 szigetből 89-et, a természet és a táj szépsége, partjaik  tagoltsága és gazdag tengeri állat, és növényvilága miatt, 1980-ban Nemzeti Parkká avattak.
A Kornati nevet a szigetcsoport valószínűleg a szigeteken található sziklákról kapta(klifovi), amelyek a nyílt tengerre néznek, és melyeket koronának is neveznek (corona-kornati).
Ma a Kornati-szigetek nem állandó jelleggel lakottak, de a Žut,Sit, Kornat és a környező szigetek szelíd, védett öbleiben szétszórtan található  földműves és halászházak, tulajdonosaik ittlétéről árulodnak. Ma, ezeket a kikötőket, éttermekké és „robinzon“ turizmusra szánt szállásokká alakították át, amelyek a hajózók és a túristák közkedvelt úticélja lett.
Kornati, az igazi paradicsom a hajózóknak, búvároknak és mindazoknak akik élvezik a magányt a fenséges érintetlen természetben.

A Régióban több kis város is van ami valamiről híres, Vodice egy nyüzsgő üdülőváros, Tribunj, Pirovac a csendesebb pihenésre vágyóknak ajánljuk. Sibeniktől északra
10-18 km-re találhatóak. Pirovactól 20-30 km-re érdemes ellátogatni Pakostanéba és Biograd hosszú ,nyüzsgő strandszakaszához, ahol igazi Riviéra hangulat uralkodik.

 

 

 

Akciós ajánlatok!